Nationale Lezersonderzoek op zoek naar mannen

Na Renate Dorrestein roept nu ook de schrijver Christiaan Weijts in een videoboodschap Nederlanders op om net als hij mee te doen aan het Nationale Lezersonderzoek. De organisatie hoopt hiermee meer mannelijke respondenten te trekken.

Het Huygens Instituut is in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam bezig met een met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar literaire kwaliteit en of dit objectief te meten is. In het onderzoek kunnen lezers van romans aangeven welke boeken zij omschrijven als ‘literair’ , ‘niet-literair’, ‘goed’, ‘slecht’.

Voor het eerst bepaalt de lezer, niet de recensent, uitgever of auteur. Er wordt gevraagd naar de meningen over de 400 meest verkochte/uitgeleende boeken (fictie) in de periode 2010-2012.

Het onderzoek loopt nu een paar weken en al 12.000 Nederlanders gingen Weijts voor en hebben de online enquête ingevuld en daarmee antwoord gegeven op de vraag ‘Wat vindt Nederland literatuur?. Met 75 procent vrouwelijke respondenten is de mening van Christiaan Weijts meer dan welkom, zegt pr-medewerkster Britt Colegem in een mail aan Boekblad. ‘Er hebben vooral hoger opgeleide vrouwen gereageerd. We roepen mannen graag op om ook hun mening te geven.’  

Aan de hand van dit onderzoek verwachten de wetenschappers patronen te herkennen in boeken die door lezers geclassificeerd worden als: goed/literair, slecht/literair, goed/niet-literair en slecht/niet-literair.

Delen bestsellers als De DaVinci CodeFifty Shades en Eten, Bidden, Beminnenbepaalde taalkundige structuren die hun succes voorspellen?  Hebben boeken die als literatuur worden betiteld meer ‘moeilijke’ woorden & langere zinnen (iets wat vaak wordt aangenomen)?

Alle Nederlanders kunnen deze zomer nog hun mening geven op www.hetnationalelezersonderzoek.nl