Ik kan niet schrijven….!!

 

9 tips om jezelf aan het schrijven te zetten.

Veel mensen hebben er last van. Schrijfangst. De angst dat wat je schrijft niet goed, duidelijk of aansprekend is. De angst dat je (onbedoeld) schrijffouten of andere fouten maakt. Of de angst dat niemand zich interesseert voor hetgeen jij te vertellen hebt.
Of het nou gaat om een toespraak voor een trouwerij, een kaartje aan een vriend, een email aan een collega of een beleidsstuk voor je werk, schrijfangst kan ons allemaal overkomen. Het zorgt er vaak voor dat we blokkeren, dat we elke zin, elk woord gaan afwegen en herschrijven. Het uiteindelijke resultaat is vaak dat er geen letter op papier komt.  

Wat kun je doen, om van deze schrijfangst af te komen? Om lekker te gaan schrijven en niet te blokkeren? De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

1. Stop met tegen jezelf te zeggen- ‘ik kan niet schrijven’
Iedereen kan schrijven, jij dus ook. Jezelf elke keer vertellen dat je niet kan schrijven of dat je schrijven moeilijk vindt, zorgt voor negatieve energie die je veel beter in het schrijven kan steken. Vertel jezelf – ik kan schrijven- en begin!

2. Begin gewoon met schrijven
Verdoe geen tijd met bedenken wat en hoe je wilt gaan schrijven. Natuurlijk moet je een globaal idee hebben waar je over gaat schrijven, maar het is niet nodig de hele opzet van je tekst al klaar te hebben. Begin met schrijven, de tekst kun je later altijd aanpassen.

3. Besteed niet teveel tijd aan de perfecte formulering
Als je gaat zitten wachten op de perfecte zin, is de kans groot dat je blokkeert. Begin met schrijven en houd in gedachten, dat je de tekst later altijd kunt aanpassen.

4. Durf te schrappen en opnieuw te beginnen
Wees niet bang om tekst te schrappen. Koste wat kost vasthouden aan bepaalde formuleringen kan er voor zorgen dat je niet verder komt. Door teksten weg te halen en nieuwe zinnen te vormen, verbeter je je tekst.

Godfried Bomans zei het al: ‘Schrijven is schrappen.
Schrijven is wat er overblijft.’ 

Schrijven_is_schrappen_01

5. Lees de zinnen die je schrijft hardop voor
Lees de zinnen die je schrijft hardop aan jezelf voor. Dit helpt je om te zien of een zin goed loopt, maar ook om je gedachten te vormen.

6. Je hoeft niet bij het begin te beginnen!
Als je de kern van je tekst beter in je hoofd hebt, zet deze dan eerst op papier. Later kun je dan het begin en einde toevoegen. Schrijven, met name op de computer, geeft je de vrijheid om te schuiven met stukken tekst, en stukken tekst samen te voegen. Op deze wijze kan je losse stukken tekst schrijven, die je later samenvoegt tot een goed geheel.

7. Zet je kernpunten op papier
Schrijfangst kan ook veroorzaakt worden door het feit dat je niet precies weet waarover je wilt schrijven. Zet daarom voordat je gaat schrijven op papier waarover je wilt gaan schrijven. Ook hierbij geldt, schrijven is schrappen! Ga net zolang door totdat je je boodschap helder in een aantal kernwoorden heb samengevat.  

8. Leg de tekst weg
Stop met schrijven en neem een pauze. Zorg ervoor dat de tekst helemaal uit je hoofd is en lees hem dan nog eens. De kans is groot dat je dan zaken ziet die je eerst niet opgevallen waren. Nu kun je de puntjes op de i zetten en je tekst afronden!

9. Geef jezelf een deadline
Geef jezelf een deadline en houd je hieraan. Ook al heb je geen deadline die je moet halen, het stellen van een tijdstip waarop je tekst klaar moet zijn, zorgt ervoor dat je niet onnodig blijft ‘hangen’ en twijfelen over je tekst.