Google gaat e-boeken verhuren via Google Play

Consumenten kunnen binnenkort via Google Play e-boeken huren. Dat blijkt uit een nieuwe handleiding die Google onlangs aan uitgevers heeft gestuurd.

Uitgevers kunnen zelf de prijs bepalen die ze voor de verhuur van hun e-boeken verlangen en kunnen dat aangeven als een percentage van de verkoopprijs van het e-boek. Uitgevers kunnen alleen e-boeken via Google Play verhuren als ze gebruikers in staat stellen om ten minste 20 procent van de inhoud te kopiëren.

Daarnaast kunnen uitgevers verschillende huurperiodes instellen, de kortste is 24 uur. Bij de aanschaf van een e-boek heeft de consument het recht het e-boek binnen zeven dagen terug te geven – voor e-boeken die voor slechts 24 uur gehuurd worden, geldt het teruggaverecht alleen als de inhoud of de verhuurservice gebreken vertoont.

Of de dienst succesvol wordt, hangt volgens Buchreport af van hoe groot de klantengroep is die van die dienst gebruik gaat maken. Bij Amazon kunnen e-boeken alleen gehuurd worden door Prime-klanten, die jaarlijks 29 euro betalen om sneller beleverd te worden.

Omdat in de Google-richtlijnen hierover geen toelichting opgenomen is, gaat Buchreport ervan uit dat alle Google Play-klanten e-boeken zullen kunnen gaan huren. Bovendien is er geen restrictie op het maximale aantal titels die consumenten kunnen huren.

Ten slotte geeft Google aan voortaan alleen e-boeken in ePub-fomaat (2 en 3) te accepteren. Alleen als e-boeken niet in ePub-formaat verkrijgbaar zijn, zal Google genoegen nemen met pdf’s.

Eind januari is Google gestopt met het partnerprogramma waarmee onafhankelijke Amerikaanse boekhandels e-boeken van Google op hun site konden aanbieden. Nu werkt de American Booksellers Association op het gebied van e-boekverkoop samen met Kobo.